maanantai 19. elokuuta 2019

Tokion toinen viikko

Töttöröö...

Hienona ajatuksenahan oli, että tässä Tokion toisena viikkona ei tehdä juuri mitään ihmeempiä, toivutaan kaikessa rauhassa viime viikkojen urakoista ja valmistaudutaan jatkoon... Mutta ei se nyt ihan niin taas sitten mennytkään. 

Ensin tuli täysin yllättäen kutsu paikallisen ystävän perheen luokse viettämään obonia (kuolleiden festivaali) ja sitten lähdettiin vielä toisen ystävän kanssa junamuseoon ja ties minne rymyämään. Nämä oli molemmat erittäin kivoja yllätyksiä (varsinkin kun ei ollut tietoa, että ketään nähdään Tokiossa), ja se, että päästiin tällaiseen hyvin perinteiseen japanilaiseen traditioon osallistumaan, johon ei normaalisti ulkopuolisia päästetä. Hyvin kiitollinen täytyy olla, että saan aina näitä kutsuja ihmisten koteihin ja luottavat siihen, että "äijä ei sooloile mitään omiaan". Vielä kiitollisempi täytyy olla, että minulle on oikeasti luovutettu ystävän asuntoon oma pysyvä avain, jolla voin tulla ja mennä ihan miten huvittaa. Tottakai ilmoitan tuloni ja menoni tasan tarkkaan, enkä poukkoile ovista sisään ihan miten huvittaa. Tietysti tämä toimii myös toisinpäin, ja jos joku ystävä tulee suomeen, niin kaikki mahdollinen järjestetään. Obon on siis useamman päivän juhla, joka alkaa sillä, että käydään sukulaisten haudalla, jotka siivotaan ja huolletaan ja sen jälkeen pyydetään, että henget seuraa mukana juhlaan. Seuraavaksi syödään hyvin ja juodaan hyvin ja sytytellään tulia ja lyhtyjä jne. Tästä kaikesta tuli ihan selkeästi suomen joulu mieleen ja hauska huomata, että kaikki tällaiset jutut on periaatteessa samasta lähteestä, mutta höystetty eri paikoissa vuosisatojen aikana erilaisilla vaikutteilla. Näin se vaan kuulkaas on. Tykkäsin erittäin paljon tästä juhlasta ja koko obonin ideasta. Aikoinaan jo näin, kuinka kaverin kotona kaadettiin myös isävainaalle olutta lasiin ja tämähän on ihan kiva idea, jonkun virsienveisuun sijasta. 

Muihin viikon käyntikohteisiin kuului mm. taideakvaario Nihonbashi:lla (sisäänpääsy 8€), Tokion edo museo (sisäänpääsy 5€), käsityöläisolut festivaali (todella hyviä oluita) ja jo edellä mainittu junamuseo Saitamassa (about 11€). Minun mielestä hyvin kohtuullisia hintoja oli sisäänpääsyt ja ehdottomasti käymisen arvoisia kohteita kaikki. Kuten arvata saattaa, tapahtumia ja ohjelmaa Tokiossa riittää joka ikiselle päivälle, joten monta hienoa juttua on vaan ajanpuutteessa pakko jättää väliin. Lauantaina käytiin katsomassa suurta obon-festivaalia Shimokitazawalla, johon kuuluu siis perinteistä "tanssia" ja perinteistä katuruokaa ja vielä perinteisempää oluenjuontia. Olipa taas mahtavaa katseltavaa ja erittäin hienoja asuja. Katso Youtuben puolelta minun kuvaama pätkä juhlasta jos ythään kiinnostaa. Suora linkki tässä.

Junamuseo ja käynti Saitamassa oli ehdottomasti hyvä kokemus ja suosittelenkin ottamaan jokaiseen Tokion visiittiin mukaan yhden päivän käynnin Saitamassa, esimerkikisi Omiyassa.  Saitama on nimittäin sitä japania, missä ns. normaaliporukka oikeasti asuu ja sitä ei usko kukaan, minkälaista betoniviidakkoa tämä alue on. Aivan uskomaton tunne, kun juna kulkee siellä keskellä ja kymmeniä kilometrejä näkyy pelkkää kerrostaloa. Illalla taas maisema on yhtä valomerta silmänkantamattomiin. Kokemus voi olla (ihan katsontatavasta riippuen), joko erittäin hieno tai toisaalta myös tulevaisuuden painajaiskuva. Itse junamuseo oli valtava rakennus ja todella hienoa, että se oli rakennettu aivan oikean junaradan viereen ja katolla oli vielä tasanne, josta pystyi katselemaan, kuinka luotijunat suhahteli seiniä hipoen museon ohi. Lapsille tämä paikka varmasti on ainakin kuin paratiisi. Japanilaisethan nukahtaa välittömästi aina junassa ja erittäin hauskaa oli huomata museossa äijä, joka oli nukahtanut myös virtuaalisen junamatkan aikana ja kuorsasi siellä suu auki.

Siitä olin hiukan yllättynyt, että minulta kyseltiin tämän Tokion visiitin aikana, ensi kesänä suomessa järjestettävistä mölkyn mm-kisoista. Ei suoraan sanottuna ollut mitään hajua, että tällainenkin juttu on ilmeisesti tapahtumassa Hyvinkäällä? Hauskaa sinänsä, että ensi kesänä on olympialaiset Tokiossa, mutta ihmiset haluaisi tulle mölkyn mm-kisoihin Hyvinkäälle. Nyt jos olet joku tästä tapahtumasta vastaava taho, niin laita mainontaa välittömästi japaniin! Kiinnostusta riittää.

Koska homma alkoi nyt kääntyä totaalisesti hulabaloon puolelle, niin en ehtinyt missään vaiheessa tekemään kunnollisia suunnitelmia tämän reissun jatkon suhteen ja meinasi alkaa hiki nousta otsalle, muutenkin kuin lämpöasteiden suhteen. Ei nimittäin ollut mikään paras tilanne alkaa varailemaan jotain lentoja useamman asahi-kolpakon jälkeen hotellilla kello 01 yöllä. Onneksi Toei-linjan metroissa on nykyään hyvä Wi-Fi yhteys, joten hyödynsin aina siirtymiset pläräämällä lentoja netistä. Jotain on nyt jatkon suhteen buukattu ja seuraavassa kohteessa taas katsotaan lisää. Nyt kamat kasaan ja huomenna eteenpäin. Jumittua ei elämässä saa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti