perjantai 8. huhtikuuta 2016

Vanuatu: Port Vila


Ei mennyt suoraan sanottuna ihan putkeen tämä meidän Vanuatun eka viikko.

Ensin sunnuntaina 3. huhtikuuta tapahtui Vanuatun edustalla maanjäristys, joka aiheutti pienen tsunamiuhan (onneksi ei toteutunut) ja heti perään alkoi sitten lähestyä sykloni Zena, joka veti tiistain ja keskiviikon vastaisena yönä aivan rimaa hipoen meidän ohi. Vettä tuli aivan järjettömästi ja unet jäi hiukan vähemmällä, mutta muuten Vanuatu säästyi tietääkseni kokonaan ilman pahempia tuhoja. Tavallaan oli jopa pettymys, ettei mokoma sykloni tullut päälle, sillä olin jo mielessäni valmistautunut sitomaan itseni palmuun kuin Robert Dean Frisbie, Suwarrowin atollilla vuonna 1942. No joo, ehkä oli kuitenkin parempi, että ei jouduttu vielä tässä vaiheessa kokeilemaan niitä selviytymiskeinoja. Jos joku luulee, että kyttäiltiin koko viikko kauhuissamme sisällä huoneessa, niin vielä mitä! Ihan kivaa meillä on silti joka päivä ollut. Täällähän on lämmintä ja se riittää minulle! Kylmä on huomattavasti pelottavampi luonnonilmiö kuin mitkään maanjäristykset ja syklonit! Tänne lähtiessä tiedettiin, että kaikki on mahdollista, joten mikään ei sinänsä tule yllätyksenä. En tiedä, onko nykyään jotain hienoja varoitussysteemejä olemassa, mutta ongelma on se, että ainakaan meillä ei ole täällä tullut minkäänlaista verkkoa puhelimeen - että varoitelkaa ihan mitä haluatte.

Eipä ole siis mitään ihmeitä päästy tekemään, mutta otetaan nyt käsittelyyn Vanuatun pääkaupunki Port Vila, jossa on päivittäin pyöritty.


Läheltä meni
Port Vila on Vanuatun pääkaupunki, asukkaita 47 500, eikä paikkaa voi ikävä kyllä hyvällä tahdollakaan kutsua miksikään "Tyynenmeren helmeksi", vaikka edustan lahti ihan komeaa nähtävää onkin. Syklooni Pamin (vuosi sitten) jäljiltä on paljon paikkoja vielä hajalla, jäteongelma on melko raju ja ilmanlaatu keskustassa aivan kammottava. Siitä vielä hiukan lisää myöhemmin. Kukaan tervejärkinen ihminen ei normaalisti jäisi Port Vilaan aikaansa tuhlaamaan, vaan siirtyisi nopeasti Tannan tai Espiritu Santon saarelle, mutta koska itse käytettiin paukut jo Vanuatun osalta retkeen Pentecostin saarelle, ei ole nyt oikein muuta vaihtoehtoa.

Ihmiset on Vanuatulla pääsääntöisesti todella mukavia ja turisti on täällä tällä hetkellä todella tervetullut näky. Porukka huutelee tervehdyksiä aina meidät nähdessään ja tunnelma on oikein lämminhenkinen ja miellyttävä. Tällä asialla korvaakin jo paljon muita puutteita. Vanuatu on valittu useamman kerran maailman onnellisimmaksi paikaksi ja kyllähän siinä jotain perää saattaa olla.


Hiukan tuli vettä
Turistien puuttuminen ikävä kyllä tekee myös sen, että kaikkia normaalisti viikottain olevia tapahtumia ja esityksiä on peruttu. Käytiin muutamassa hotellissa, joissa piti olla viikottainen show, mutta eihän niissä ollut kuin henkilökunta turhautuneina pyörimässä ympyrää tyhjillä pihoilla. Tilanne on Vanuatun hotellien kannalta aivan hirvittävä ja henkilökunta vaikutti masentuneelta ja tietoiselta siitä seikasta, että jos ei kohta ala turisteja tulla, niin työt loppuu. Niinä harvoina päivinä, jolloin risteilylaiva tulee satamaan kuhinaa, liskomiestä ja kitaran rämpyttäjää riittää, mutta kaupustelu on onneksi silti hyvin kevyttä verrattuna moneen muuhun paikkaan. Risteilyturisteilla roikkuu jotkut ihme avainkortit kaulassa ja heille tyrkytetään kaikkea, mutta meillä kun ei tällaisia lappuja ole, kukaan ei tyrkytä yhtään mitään. Hyvä näin. Paikallisista ihmisistä sen verran vielä, että vastaan tulee täällä aika paljon myös paikallisia asukkaita, jotka on iholtaan täysin valkoisia, aina hiuksia myöten. Jos vanhat merkit pitää paikkansa, niin he varmasti ovat täällä jotenkin huonommassa asemassa heti? En tiedä.
Tulvaa pukkaa

Hotelli (Moorings) oli ihan siisti ja hyvä, mutta kaiken maailman lisämaksut asukkaille kävi hitusen ärsyttämään. Kajakkien käytöstä olisi haluttu 500 (4€) henkilö/tunti ja nettiyhteydestä 1000(8€)/500mb. Tällainen 500mb, ei nykypäivänä riitä yhtään mihinkään, eli selkokielellä: kalliiksi tulee. Aulassa oli kyllä ilmainenkin wifi (low bandwidth) käytettävissä, mutta sillä ei päässyt juurikaan, milloinkaan, yhtään mihinkään, joten hiukan hankalaa oli yrittää selvittää asioita. Jotain juttuja saattaa Vanuatulla saada jopa ihan kohtuuhinnalla, mutta pääosin hintataso on kuitenkin kallis. Ihan halvalla ei saa yhtään mitään. Ja jos suomalainen sanoo tämän, niin silloin kannattaa hiukan huolestua.

Otetaan tähän hyvin pieni otanta kaupasta/ravintolasta (kurssi 9.4.2016): • Coca-Cola 110 (0,90€)
 • Maito 1L 195 (1,60€)
 • Mehu 1L 215 (1,70€)
 • Vesi 1,5L 110 (0,90€)
 • Tusker 215 (1,70€)
 • Solbrew 150 (1,20€)
 • Heineken 295 (2,40€)
 • Pringles 330 (2,60€)
 • Twix 180 (1,40€)
 • Snickers 140 (1,10€)
 • Hampurilainen pikaruokapaikassa 600 (4,80€)
 • Lounasanns hotellissa 1200vt (9,70€)
 • Pizza hotellissa 1500 (12€)
 • Olut ravintolassa 500 (4€) Happy Hour 300 (2,40€)
 • Kavakolada 700 (5,60€)Ruuhkaa
Tullessa sanoin, että alkuvaikutelma oli Pohnpein kaltainen, mutta viikon jälkeen korjaan, että Port Vilasta tulee enemmänkin Grenadan (Karibia) Saint George mieleen. Joukkoliikennekin on täysin samanlaista ja 90-luvun alun, lommoiset Toyota Hiacet ajelee jatkuvasti pakoputket mustaa savua puskien pitkin pääteitä ja niihin voi nousta missä tahansa ja jäädä pois kattoa nuijimalla tai jotenkin muuten kuljettajan huomion saamalla. Mitään kiinteää reittiä ei ole ja sisääntulojärjestyksessä viedään ihmiset perille. Kiinteä hinta kaupungin alueella on 150 (1,20€) ja pidemmästä matkasta 300 (2,40€). Hinnat siis periaatteessa menee näin. Takseissa voi neuvotella kiinteän hinnan, mutta neuvottele ihan mitä neuvottelet, niin hinta on joka tapauksessa aina TTKKH "turistin totaalinen kusetus kiinteä hinta". Hinnat on täysin poskettomia ja anteeksi vaan suharit, mutta homma haisee kuin mätä kala, jos jollakin ikälopulla Hiacella muutaman kilometrin matka maksaa about 20€. Hohhoijaa. Kannattaa aina siis kysyä hinta selkeästi ennen kuin menee sisään. Tämä ikivanha autokanta aiheuttaa ikävä kyllä myös saman hirvittävän ongelman kuin Grenadalla, eli ilmanlaatu kaupungin keskustassa ja pääteiden varsilla on täysin sietämätöntä. Autoja on aivan liikaa ja käveleminen on todella epämiellyttävää. Jossain paikoissa olisi vaan ihan pakko alkaa pikku hiljaa rajoittamaan autojen määrää!

Port Vilan keskustassa sijaitsee 24 tuntia auki oleva Mama's Market, jossa nimensä mukaisesti paikalliset naiset myy kellon ympäri hedelmiä, vihanneksia,vaatteita ja kaikenlaista. Lapset hoidetaan siinä samalla ja mummokin saattaa nukkua pöytien alla, niin kuin yllätykseksemme hedelmiä ostaessa huomattiin. "Saisiko kolme kooko... herran jestas, oletko huomannut, että täällä on joku mummo pöydän alla?" Tavallaanhan tämä toimii myös turvatalona, jonne naiset voi tulla, jos meno kotona käy liian villiksi. Ihan hyvä idea. Tarjolla on jatkuvasti ainakin tuoreita banaaneja, avokadoja, sitrushedelmiä, papaijaa, inkivääriä, jamssia, maapähkinöitä, kookoksia jne. Hyvä paikka hakea päivän vihreä osasto.


Mamas Market
Ei niin vihreää osastoa taasen löytyy melko edullisesti keskustan pikaruokapaikoissa, joissa löytyy grillattua kanaa, hampurilaista, ranskalaisia, kevätrullaa jne. Yhtään länsimaista pikaruokaketjua täältä ei onneksi sentään vielä löydy. Suosittelen aina syömään kaiken paikan päällä ravintolassa, sillä jos otat mukaan, niin kaikki pakataan armottomasti kammottaviin styroksilaatikoihin, joita sitten lojuukin kaikki tienvarret täynnä. Jos et ole lukenut aiempia päivityksiä, niin muistutan vielä: styroksilootan maatuminen kestää yli miljoona vuotta! Kyllä. Kannattaa aina olla oma kangaskassi mukana, sillä ruokamarketitkin pakkaa tietysti kaikki vielä muovipusseihin. Ihan pahaa tekee tällainen toiminta. Roskia on hirveästi pitkin Port Vilan katuja ja siinä suhteessa olisi vielä paljon täällä opittavaa. Muovipussi/styroksilootakielto päälle, niin se auttaisi jo paljon.


Hedelmiä
Mamas marketin vieressä sijaitsee Seaview pikaruokapaikka, joka on aivan rannassa ja mieletön määrä erilaisia kaloja parveilee koko ajan odottamassa, milloin jotain heitetään veteen. Kaikki ylimääräinen ruoka, mitä ravintolassa lautaselle on jäänyt lentääkin siivoajien toimesta välittömästi mereen ja tästä en ole ihan varma, mitä pitäisi olla mieltä? Varmaan kalat syövät kyllä jämät, mutta onkohan se sittenkään hyvä idea? Kalojen alkuperäiseen ruokavalioon ei varmaan kuulu ranskalaiset ja chicken wingsit. Saatavilla oleva ruoka keskustassa on siis pääosin todella epäterveellistä mättöä ja ranskalaisiin perunoihin tuntuvat paikalliset olevan aivan hulluna. Seurattiin aina täysin hämmästyneinä, kuinka ruokapöydässä jengillä käsi kävi kuin poikamiehellä konsanaan ja suolapurkki vatkasi villisti varmaan minuutin jo valmiiksi aivan tolkuttoman suolaisten ranskalaisten päällä. Juomaksi on tietysti saatavilla vain Coca-Colaa ja Fantaa, eikä kookokset tai vedet voisi ketään vähempää kiinnostaa. Ruokavalio on siis todella epäterveellinen - ja sen todellakin huomaa. Alkuperäinen ruokavalio on täällä melkein unohdettu jo kokonaan. Huvittavasti meille tarjottiin buffet-illallista, jossa olisi kuulemma tarjolla paljon perinteisiä ruokia: kuten pizzaa, spagettia ja muffinseja.

Jostain syystä kiinalaisia on täällä Port Vilassa paljon ja pykäävät tähän meidänkin hotellin lähelle parhaillaan isoa ostoskeskusta ja ties mitä lasipalatsia. Joka aamu kuuntelin kun Kiinalainen äijä läksytti paikallisia työntekijöitä ja oli aika ihme, ettei joku jo tempaissut tätä äijää lättyyn, sen verran mulkerolta vaikutti. Hiukan ihmetyttää, että mitä tässä Kiinalaisten mielenkiinnossa Vanuatua kohtaan oikein on taustalla? Joku "koira" tähän on taatusti haudattuna.


Laiva lähtee
Baareissa ei tullut hirveästi tämän kertaisella visiitillä notkuttua, mutta Mooringsin vieressä oleva Banyan Beach Bar ja lähempänä keskustaa oleva Nanbawan oli ainakin varsin kivoja paikkoja istua iltaa. Happy Hour-aikaan olut maksoi 300 (2,40€) ja Nanbawanilla löytyy myös kaikille absolutisteille esimerkiksi Kavakoladaa. Vai voiko absolutisti juoda kavakoladaa? Nyt menee liian vaikeaksi pohdinnaksi. Varoituksen sanana, että Tyynenmeren saarista nimen omaan Vanuatu ja Pohnpei on tunnettu tujuimmasta kavasta, joka on puheiden mukaan noin puolet vahvempaa kuin Tongalla, Samoalla ja Havaijilla. Tiedä tästä. Toisin kuin suomessa, jossa kavaa pidetään terveydelle vaarallisena (ei saa tuoda mukana siis), niin muualla maailmassa tutkitaan paraikaa kavan käyttöä monen sairauden hoidossa. Monelle höyrypäälle pitäisikin minun mielestä määrätä kavaa joka aamuisena annoksena suoraan suoneen, niin loppuisi se turha vouhottaminen ja stressaaminen. Mitä sie pohjoisen mies huijot? - ota kavakolada, se pitää ressin loitolla...

Nyt vaihdetaan kuitenkin paikkaa, viikko Port Vilassa oli aivan liikaa. Happea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti