tiistai 10. toukokuuta 2016

Fidzi: Cloud9


Alkuun muutamia Fidzin hintoja lähikaupasta:

Maito 1l 2,60 (1,10€)
Vesi 1,5l 1,25  (0,50€)
Coca-Cola 330ml 1,60 (0,70€)
Coca-Cola 2,25l (0,95€)
Red Bull 250ml 6,50 (2,70€)
Vonu-olut (paras) 3,50 (1,50€)
Fiji Bitter 2,75 (1,15€)
Fiji Gold 2,75 (1,15€)
Heineken 3,95 (1,70€)
Oreo keksit 1,95 (0,80€)
Kananmunat 12kpl 4,60 (1,95€)
Pringles 3,50 (1,50€)
Jäätelö 2l 6,95 (2,95€)
Sipuli 1kg 1,85 (0,80€)
Peruna 1kg 1,85 (0,80€)
Tonnikala (hyvä) 180g 2,25 (0,95€)
Vessapaperi 10 rullaa 2,45 (1€)


Mennään bussilla
Fidzin ensimmäisenä aamuna hypättiin heti bussiin ja köröteltiin sillä Nadin keskustaan. Bussimatka maksaa täällä yhden Fidzin dollarin, eli noin 0,40€. Ei paha. Olipa vaan rauhallisen Tuvalun jälkeen valtava shokki pamahtaa keskelle Nadin kaaosta ja sanon ihan suoraan, että vähintään yhtä kammottava paikka on tämä Nadi kuin Suva. Ei siis todellakaan ole mitään minun lempipaikkoja maailmalla. Tätä roskaamista en vaan voi ymmärtää ja bussissakin jengi heitteli styroksiset eväslootat aina ihan kylmästi suoraan ikkunasta pihalle syötyään. Kaikki paikat onkin ihan täynnä roskaa Nadissa.

Aidot Fidziläiset on kyllä todella mukavia ihmisiä ja huutavat aina hymyillen bula ohi mennessään, mutta ikävä kyllä täällä Nadissa riittää myös kaikenkarvaista vempulaa, säätäjää ja filunkivilleä seassa vilistämässä. Aivot oli edelleen Tuvalun taajuuksilla, jossa parin viikon aikana tottui siihen, että ihmiset on umpirehellisiä ja jos joku tulee juttelemaan, niin hän on oikeasti ja ihan vilpittömästi kiinnostunut siitä kuka olet ja mistä tulet. 


Kavamarkkinat
Nadin keskustassa riittää äijiä koko ajan käsi ojossa tervehtimässä ja kyselemässä kaikkea, mutta heidän ainut tarkoitus on saada sinut liikkeeseen sisään ostamaan jotain ylihintaista rojua. "Hyvä herra tule hetkeksi tänne katselemaan ja juomaan kupillinen kavaa. Mitään ei ole pakko ostaa ...mutta jos nyt kuitenkin pienen tipin jättäisit lähtiessä." Jumaliste, äijä hinkui vielä tippiä vaikka ostettiin jo kaupasta jotain. Aika röyhkeää! Samat äijät yritti aina tyrkyttää jotain retkeä heidän kotikyläänsä ja hiukan veikkaan, että siihen hommaan sisältyy joku todella iso huijaus. Ei missään nimessä kannata lähteä. Myyjät turistiliikkeessäkin seurasi täällä koko ajan kuin perskärpäset ja hyvin vaikea oli mitään katsoa rauhassa. Ikävä sanoa, mutta jos täällä joku lähestyy ja kysyy mistä olet kotoisin, niin kannattaa sanoa vaan, että ruotsista ja nyt ei ole yhtään aikaa jutella. Tack och adjö!

Tämä Fidzi on meille nyt tällä kertaa vähän kuin pelkkä pitkä koneenvaihto, mutta haluttiin silti nähdä jotain muutakin kuin Nadi, joten varattiin netistä retki lauantaiksi Cloud9 ravintolalle. Olin nähnyt netissä videoita tästä paikasta (video) ja vaikutti sen verran huikealta paikalta, että pakkohan tämä oli käydä tsekkaamassa. Retkeä maksaessa paljastui kuitenkin karmea seikka, nimittäin minun luottokortti ei jostain syystä enää toiminutkaan. Mitäs ihmettä tämä nyt sitten oli? Nyt tuli aika pahaan paikkaan tämä juttu! Onneksi saatiin Katjan kortilla sentään retki maksettua. Retki maksoi 200FJD/henkilö (80€), sisältäen venekyydin, pizzan ja kaksi juomaa - eli paikalliseen hintatasoon nähden ei todellakaan mitään ihan halpaa lystiä.


Lähikauppa
Seuraavaksi välittömästi chättiyhteys pankkiin, jossa kerrottiin, että "luottokorttisi on ilmeisesti joutunut vääriin käsiin ja se on nyt suljettu. Soittakaa palvelunumeroon ja teille toimitetaan pikapuolin uusi kortti kotiosoitteeseen". Nyt kyllä myrkyn lykkäsi ja alkoi sapettamaan oikein urakalla! Tietääköhän nämä tyypit Suomen päässä, mitä soittaminen Fidziltä johonkin Suomen palvelunumeroihin maksaa? "Näppäile tunnuslukusi, näppäile seuraava vapaa turvatunnus, näppäile nimesi, näppäile äitisi koiran nimi". Enkä todellakaan saa uutta korttia mistään kotiosoitteesta nyt haettua. Juuri äskettäin pumppasin vielä ison summan rahaa tililtä luotolle, että saadaan varauksia tehtyä ja siellä ne nyt seisoo jumissa, kunnes jotenkin saan uuden kortin. Nyt on tilanne sellainen, että jos Katjan kortti vielä suljetaan, niin nukutaan pian jossain puistossa ja järsitään rottien kanssa mätääntyneitä puluja. Kortillahan tällaisella pitkällä reissulla täytyy ostokset ja varaukset maksaa, ei kukaan voi (eikä kannata) pitää niin paljon käteistä mukana. En tiedä onko jotain matkashekkejä edes enää olemassakaan? Suosittelenkin tässä nyt ehdottomasti ottamaan pitkälle reissulle kaksi (eri luottoyhtiön) korttia. Toivottavasti tähän nyt joku ratkaisu pikapuolin keksitään.


Cloud9
Koska Denaraun satamassa piti olla lauantaiaamuna jo 8.45, otettiin suosiolla taksi tästä edustalta, eikä lähdetty kukonlaulun aikaan bussilla rymyämään. Tällä kertaa sattui rehellinen, oikein mukava taksikuski, joka otti vain 15 dollaria (6,20€) matkasta satamaan. Sama hinta maksettiin jo ihan naurettavan lyhyestä matkasta lentokentältä majoitukselle. Tämä Denarau on siitä erikoinen paikka, että se on kokonaan aidoilla eristetty ja tavallisella Fidziläisellä ei varmaan ole sinne mitään asiaa, kuin korkeintaan hieromaan jonkun kuvottavan turistin hikisiä ja haisevia jalkoja. Denarausta löytyy Hiltonit, Sheratonit, Wyndhamit, Windhamit, golf klubit ja kaikki on viimeisen päälle siistiä ja luonnottoman kiillotettua. Rannassa on tietysti hienot ravintolat, joissa voi istua auringonlaskun aikaan viinilasi kourassa tissuttelemassa ja miettimässä kuinka ihanan sofistikoitunutta ja fiiniä elämä on. Tämä Denarau on ihan kuin olisi jossain Disney Worldissa ja tällä mestalla ei ole suoraan sanottuna mitään tekemistä aidon Fidzin kanssa. Eihän siinä mitään jos tällainen homma kiinnostaa ja jokainenhan saa viettää lomansa ihan miten haluaa, mutta jos tulet suoraan kentältä tänne ja asut aitojen sisällä koko ajan, et kyllä tiedä "oikeasta" Fidzistä yhtään mitään. Ei ole Fidzi, vaan huono vitsi se reissu. Myös hinnat oli täällä Denaraussa hiukkasen eri tasoa ja esim. vesipullo maksoi 4 dollaria kun meidän kaupassa sama pullo maksaa 1,25 dollaria. Kukin tyylillään.

Lähtöä Cloud9:lle jouduttiin ikävästi viivyttämään muutaman ihmisen ollessa myöhässä (eikä heitä lopulta edes ikinä tullut!), joten matkaan päästiin lähtemään vasta kello 10 jälkeen. Olisivat saaneet tarjota vaikka edes yhdet juomat hyvityksenä lähtöä odotellessa, mutta ei. Venematka kesti noin 45 minuuttia ja näkymä lähestyessä oli hyvin hämmentävä: paikka tönöttää aivan yksinään, keskellä turkoosia laguunia ja maata ei lähelläkään. Todella upea paikka ja aikamoinen temppu on ollut tämä tänne keskelle rakentaa. Ei uskaltaisi moni lähteä tällaista ideaa oikeasti ikinä toteuttamaan. Ikävä kyllä juuri kun oltiin rentouduttu aurinkotuoleihin makaamaan, paikalle pamahti pikavene, jossa oli hirveästi porukkaa mukana ja nyt alkoi kyllä olemaan jo liian paljon jengiä paikalla. 


Cloud9
Käytiin uimassa ja snorklailemassa ja vaikka paikka keskellä merta sijaitseekin, oli vesi ajoittain niin matalaa, että pystyi ihan hyvin kahlaamaan. Ikävä kyllä jotkut tepasteli myös suoraan korallin päällä ja se ei vaan näytä menevän millään jakeluun, että korallia pitäisi varoa. Värikkäitä kaloja oli vielä melko paljon nähtävissä, mutta tuskin on kauaa jos korallin tallominen jatkuu samanlaisena. Ravintolan ylimmältä tasolta oli varsin kivaa hyppiä oluen juonnin lomassa pommeja veteen ja aika meni niin nopeasti, että melkein unohdettiin pizzat kokonaan. Syötiin ne vasta juuri ennen lähtöä takaisin, kello 15 aikoihin. Kauemminkin olisi viihtynyt. Mahtava paikka tämä Cloud9, mutta liika porukka on tämänkin paikan vitsaus. Jos onnistut tulemaan jonain hiljaisena päivänä - tai parhaimmassa tapauksessa varaamaan koko paikan vain omalle porukallesi - olet todellisessa paratiisissa! Mitä päivän aikana seurasin ihmisiä, niin totesin, että puhelinvalmistajat ovat kyllä täysin kuutamolla kun laittavat paremman kameran puhelimen takakuoreen. Suurin osa ihmisistä kuvaa nimittäin nykyään ainoastaan etukameralla itseään ja takakameralla ei juurikaan ole käyttöä.

Onneksi ei juotu yhtään enempää olutta kuin hintaan kuuluneet kaksi pulloa, nimittäin paluu Denaraun satamaan oli sellaista kyytiä, että meinasi huono olo tulla jo ilmankin olutövereitä. Koska ei ollut mikään kiire mihinkään, mentiin Denaraun satamasta bussilla Nadin keskustaan ja siellä vaihto toiseen bussiin, jolla takaisin majoitukselle Namakaan. Hintaa tästä operaatiosta tuli yhteensä 4 dollaria, eli 11 dollarin (4,60€) säästö verrattuna taksiin. Kannattaako muutaman euron takia sitten itseään Nadin bussiasemalla myrkyttää onkin sitten kokonaan toinen kysymys. Sanoisin, että ei kannata.


Cloud9
Mitäs muuta? Meidän kämppä oli sinänsä ihan ok, mutta koska kaikki ympärillä oli likaista ja roskaista, aiheutti se pieniä lieveilmiöitä myös meille. Torakoita listittiin viikon aikana sisällä 5kpl ja ulkoseinällä näin jumankauta isoimman torakan, mitä olen ikinä, missään, koskaan nähnyt! En edes tiennyt, että niin isoja torakoita voi olla olemassa! Jos tällainen ryömisi jostain esiin vessassa istuessa, niin vetäisin kalsarit puolitangossa samantien lentokentälle ja ekaan koneeseen. Tähän eliöön oli pakko pyytää siivooja myrkkyineen välittömästi avuksi, sillä tällaisen hirviön listimiseksi olisi tarvittu vahintään leka, moottorisaha, hopealuoteja, pappi ja pyhää vettä. Yksikään kämppä, missä torakka edes vilahtaa, ei tule minulta mitään suositusta saamaan - joten en suosittele tätäkään. Valitkaa Nadissa siis joku muu asumus.

Verolaput on nyt täytetty, iso nippu laskuja maksettu, lentoja varailtu ja kaikenlaisia turhanpäiväsiä asioita hoideltu. Luottokorttiasia on ikävä kyllä edelleen isona ongelmana. Nyt aletaan pikku hiljaa olla valmiita reissun kovimpaan koitokseen. Sitä ennen vielä pieni välipysähdys Aucklandissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti