Gisborne. |
Hyödynnettiin Napierin sateinen maanantaiaamupäivä tehokkaasti, käymällä ennen bussin lähtöä paikallisessa Warehouse-myymälässä ostamassa teltta ja pari makuupussia. Sopivasti oli tänään retkikamoista 50% alennus, joten saatiin paljon parempi teltta kuin oli alunperin ajateltu. Suunnitelmana olisi siis lähipäivinä tehdä parin päivän telttailuretki, ja miksei voida käyttää telttaa jatkossakin, jos homma tuntuu toimivalta. Painoa tosin tuli ikävästi rinkkaan lisää tämän hankinnan seurauksena.
Bussi Napierista Gisborneen lähti kello 13.15, jonne matka-aika oli tänään noin neljä tuntia (214km) - ja hinta 12,50€/henkilö. On tämä bussilla meno hidasta hommaa täällä, mutta ei parane paljon kaahailla, jos haluaa hengissä perille. On nimittäin sellaista mutkittelua ja kurvailua, että jos olet yhtään matkapahoinvointiin taipuvainen, suosittelen varaamaan vähintään 150-litran jätesäkkejä mukaan.
Tänään nähtiin matkalla paljon viiniviljelmiä ja hedelmiä - sanotaanhan tätä aluetta "Uuden-Seelannin hedelmäkulhoksi". Käsittääkseni pitäisi olla erittäin hyviä, nämä Hawke's Bayn -alueelta tulevat viinit? Täytynee ehkä joku pullo ottaa testiin - ikään kuin niistä muka sitten jotain ymmärtäisin. Perillä Gisbornessa oltiin kello 17 aikoihin, jossa oli vielä noin 1,5 kilometrin paahtava kävely hostellille taitettavana. Hyvä ja todella siisti tämäkin hostelli, niin kuin tämän YHA:n periaatteisiin kuuluu. Hinta kahden hengen huoneesta 37€.
Gisborne
James Cook |
Lähdetään nyt liikkeelle vaikka siitä faktasta, että James Cook rantautui vuonna 1769 tässä Gisbornen edustalla, ensimmäisenä "historiankirjoihin tallennettuna" eurooppalaisena ihmisenä Uuden-Seelannin maaperälle. Mikä hienointa, Cookin vanavedessä asteli myös suomalainen Herman Spöring. Kirjoitin ihan tarkoituksella, että "ensimmäisenä historiankirjoihin tallennettuna eurooppalaisena", koska Uudesta-Seelannista on löydetty eurooppalaisen naisen kallo, joka on vanhempaa perua, kuin Cookin visiitti. Eli hyvin kummallisesti täällä on joku eurooppalainen nainen tallustellut ennen Cookin retkuetta. Tämä jos joku on "Muinaiset avaruusoliot" kamaa. Lähde: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1041871/Riddle-skull-What-white-woman-doing-New-Zealand-100-years-Europeans-settled-there.html
Poverty Bay. |
Lahden päässä taasen on paikka nimeltä: "Young Nick's Head", joka sai nimensä ensimmäisenä maata nähneen 12-vuotiaan, laivalla lääkärin apulaisena toimineen Nick-pojan mukaan. Sitä en tiedä, viitataanko nimellä hänen ikäänsä vai nimeensä? Palkintona maan näkemisestä napsahti kuitenkin Nickille komea palkinto: 5 gallonaa rommia ja nimi historiankirjoihin. Alkoholilainsäädäntö oli selkeästi hiukan löyhempää tuolloin, eikä tarvinnut edes mennä Ahvenanmaan kautta. Ehkä herra Spöring sai myös pienet napanderit tästä palkintorommista? Spöringin palkinto oli kuitenkin tuleva vielä myöhemmin - ja siitä hyvin pian lisää.
Young Nick's Head. |
Ja mokaamisesta puheen ollen: ylhäällä mäellä - jonne on muuten melkoinen kipuaminen - on James Cookin patsas, joka ylväänä katso alas lahdelle - ainut vaan, että kyseinen patsas ei ole James Cookia nähnytkään! Plakaatissakin myönnetään, että aivan joku muu henkilö sattui nyt taiteilijalla olemaan mallikuvana - eikä se ole vaatteista päätellen edes englantilainen henkilö. Hupsista vaan - sattuuhan sitä paremmissakin piireissä. Patsaan vieressä on kyltin mukaan prinsessa Dianan istuttama puu, mutta luottaisiko tähän hommaan nyt enää?
Gisbornen puolelta rantaa löytyy onneksi hiukan oikeamman näköinen James Cook, sekä myös Nick Youngille pystytetty patsas, joka osoittaa kohti hänen nimeään kantavaa niemenkärkeä.
Tässä ihan YHA:n läheisyydessä on autovuokraamo, josta käytiin tänään varaamassa auto kahdeksi päiväksi. Huomenna siis ajellaan tästä hiukan pohjoiseen ja luvassa lisää Cookin seikkailuja.
Et sellasta tällä kertaa. Tämä Gisborne ei suoraan sanottuna tarjoa mitään ihmeitä, ellet ole nimenomaan tästä Cookin historiasta kiinnostunut. Rantakaan tässä Gisbornen edustalla ole mikään kovin kaksinen. En siis välttämättä lähde suosittelemaan tätä ihan tärkeimmäksi Uuden-Seelannin pysähdyspaikaksi. Ajo tästä pohjoiseen tarjoaa kuitenkin kuulemma hienoja maisemia. Katsotaan...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti